Zeshonderd kinderen uit minimagezinnen dankzij giften naar theater

Alle kinderen zijn welkom bij de Schuur en Caprera maar vanwege beperkte financiële middelen is een bezoek aan het theater niet voor alle kinderen mogelijk. Dankzij bijdragen van het publiek en een gulle gift van de Nolte Stichting konden deze zomer maar liefst zeshonderd kinderen en hun naasten bij de jeugdzondagen van Schuur en Caprera aanwezig zijn. Veel van deze jonge gasten beleefden zo hun allereerste theaterbezoek. De culturele instellingen bereikten de kinderen, vaak uit minimagezinnen, in samenwerking met maatschappelijke organisaties en welzijnspartners, zoals Rebup, Buurtgezinnen en COA Velsen.

Vorig jaar luidde het Jeugdfonds Sport & Cultuur nog de noodklok: ouders bezuinigen op sport en cultuur waardoor cultuurparticipatie een luxe wordt. Ook het Nibud vroeg eerder al aandacht voor het feit dat contributie voor sport en cultuur één van de eerste dingen is die bij gezinnen afvalt als er bezuinigd moet worden. Hierop besloten de Schuur, Caprera en de Nolte Stichting de handen ineen te slaan om te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen alsnog konden genieten van cultuur. Deze kinderen kunnen vaak ook niet op vakantie, waardoor een uitje met naasten extra welkom is. 

“Ik kom net van de voorstelling Circus feest waar ik met mijn voorlees-gezin naartoe mocht. Het was ge-we-dig! Veel dank. Voor het gezin was het de eerste kennismaking met theater in Nederland. Ze vonden het zo leuk dat ik zeker weet dat we vaker zullen komen.” Aldus een vrijwilliger van de VoorleesExpress. 

Programmeur jeugdtheater en coördinator educatie Kirsten Bootsma: “Dankzij deze geweldige krachtenbundeling ontvingen we deze zomer honderden gezinnen die nog nooit naar het theater waren geweest. Het was een feest om te zien wat de impact van de voorstellingen op de kinderen hadden. We zetten deze lijn door, want theater is er voor alle kinderen.” 

Deze kinderen maken onderdeel uit van de groep van duizenden kinderen die afgelopen zomer met hun naasten genoten van circus, dans en theater van de Schuur en Caprera.  

De laatste jeugdzondag in Caprera
Komende zondag 10 september vindt de laatste jeugdvoorstelling van de zomer plaats in Caprera. SingCity is een muzikale familievoorstelling over hoe moeilijk echt contact maken met elkaar kan zijn. In de vorm van een musical die langzaam uit elkaar valt gaan we op zoek naar waarom we soms liever over dingen zingen. Een voorstelling over een zingende gemeenschap met een mysterie waar niemand over praat. 

SingCity (6+) door BonteHond
10 september 11.00 uur en 13.00 uur  

Komende maanden in de Schuur en Caprera 
Het nieuwe jeugdtheaterseizoen is met het begin van de scholen weer van start gegaan. In Caprera zijn de kinderen het hele jaar van harte welkom bij de speciale jeugdwandelingen en speurtochten. Op 17 september trapt de Schuur af met een feestelijke jeugddag vol theater, film, knutselopdrachten, winacties en de legendarische Disco! Vanaf dat moment kan het jonge publiek weer wekelijks genieten van prachtige voorstellingen.