Toeristenvervoer in Haarlem

Haarlem is populair bij zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen. Gelukkig nog niet zo populair als Amsterdam maar we ontvangen steeds meer bezoekers. Haarlemmers die regelmatig in de binnenstad vertoeven kan het niet ontgaan zijn dat er veel toeristen op onze mooie stad afkomen. Veel toeristen komen met de trein maar we zien ook regelmatig grote schepen aanleggen en natuurlijk de bussen die bezoekers afzetten voor het Teylersmuseum of bij de Damstraat. Natuurlijk zijn er dan ook nog de eigenwijze bezoekers die met de auto naar Haarlem komen en dan verwachten dat ze een ruime, goedkope parkeerplaats vinden. Deze laatste categorie komt meestal van een koude kermis thuis.

Maar goed, Haarlem krijgt dus meer bezoekers die wat van de stad willen zien. Hoe gaan we die mensen door onze stad vervoeren? Het eenvoudigst is natuurlijk als ze gewoon gaan wandelen. De binnenstad van Haarlem is niet zo groot dat het ondoenlijk is om in 1 dag de meeste bezienswaardigheden te bekijken, gewoon flinke doorwandelen.

De Gemeente zou graag zien dat bezoekers ook nog andere mogelijkheden hebben om Haarlem te zien en een aantal ondernemers hebben zich al gemeld. Er zijn ideeën gelanceerd om  “Tuk-Tuks” te laten rijden of een soort Hop on Hop off vervoer. Prima ideeën maar ze moeten natuurlijk wel uitvoerbaar zijn en de stad moet er niet verder door belast worden.

Het alternatieve toeristenvervoer wordt dan ook maar beperkt toegestaan. Toch wil de Gemeente niet teveel verboden en beperkingen invoeren. De Gemeente wil uitgaan van een zet beleidsregels die moeten fungeren als de basis voor het starten van een alternatieve vervoersdienst.

De beleidsregels liggen nu nog als een voorstel bij de Gemeente. De Gemeente wil graag met burgers nadenken over deze regels en burgers van Haarlem mogen zelf ook met suggestie komen. Er is een inspraak mogelijk en ik hoop dat veel burgers daar gebruik van gaan maken. Laten we samen eens echt invulling geven aan democratie! Dus ik adviseer om de pagina van de Gemeente te bekijken en voor 15 oktober te reageren.

Bekijk hier de Gemeentepagina

André van Eerden