StoryTrail Haarlem

Gisteren een https://storytrail.nl/ gedaan door Haarlem. Een wandeling met een groepje mensen en een acteur. Dat was superleuk. We hebben weer heel veel over Haarlem geleerd.We begonnen voor de Vleeshal. Vanaf de vleeshal kijk je natuurlijk naar het Stadhuis. Dit was oorspronkelijk het huis van de Graven van Holland. Hier woonden in de 13 eeuw al graven. De grootste naam was Graaf Willem II. Zoon van Floris IV. Hij volgde zijn vader op 7 jarige leeftijd op in 1234. Hij kreeg een zoon die genaamd werd Floris V. Willem II werd door de paus benoemd als rooms-koning waardoor hij uiteindelijk Keizer zou kunnen worden als hij niet op 28 jarige leeftijd omkwam in de strijd tegen de West-Friezen in Hoorn.

Van het stadhuis liepen we naar het Stedelijk Gymnasium waar wij de strijd van Willem II en de Friezen naspeelden onder de prachtig treurbeuk die daar staat.

Hierna gingen we natuurlijk naar het beeld van Laurens Coster. Er staan 7 beelden van Laurens Coster in Haarlem. Het beeld wat bij het Stedelijk Gymnasium staat is daarheen verplaatst vanaf de Grote Markt.Er is ook een beeltenis van “Lautje Coster” te zien in de gevel van café Studio.

Vanaf de Grote markt naar de oudste drukkerij van Haarlem en waarschijnlijk van Nederland, Enschede. Bij deze drukkerij natuurlijk een verhaal over wie de boekdrukkunst heeft uitgevonden en dat was uiteraard Lourens Coster, volgens de verteller.

Na Enschede wandelen we naar de overkant van het Spaarne en krijgen op de Gravestenenbrug een korte uitleg over de vele bierbrouwerijen die Haarlem had in 1600. Dat waren er zeker 130. Een van de grootste was brouwerij de Olifant.

We gaan verder richting Houtmarkt waar we een verhaal over het beleg van Haarlem (1572 – tijdens de tachtigjarige oorlog) horen . We spelen het beleg na en uitgebreid wordt verteld over Kenau Hasselaer, een houthandelaar die meevocht aan de zijde van de Haarlemmers.

Van hieraf gaan we naar een plek tegenover het Teylermuseum. Pieter Teyler heette waarschijnlijk Taylor zijn stamvader was afkomstig uit Schotland. Hij was een vermogend lakenhandelaar. Hij was getrouwd met Helena Wijnands. De verteller had een mooi verhaal over het overlijden van zjn vrouw. Die zou volgens de verteller in het water gevallen zijn en Teyler werd ervan verdacht dat hij haar vermoord zou hebben. Als boete zou hij de stad een museum en een hofje moeten schenken. Dat was althans het verhaal van de verteller. Teyler liet een erfenis van 2 miljoen gulden na 1778.

Na het verhaal van Teyler gingen we naar het Klokhuisplein. Hier hoorden we het verhaal van Malle Babbe en hier zongen wij het lied met elkaar. Malle Babbe was uitbater van een café waarschijnlijk ergens in de Smedestraat. Uiteindelijk is ze terecht gekomen in het Dolhuys waar ze samen zat met de zoon van Frans Hals. Tijdens een bezoek aan het Dolhuys zag Frans Hals haar en maakte een beroemd geworden schilderij van haar.