Oekraïne na de oorlog

woensdagavond 27 september in de Pletterij

Met alle aandacht voor de oorlogshandelingen komt de hulpverlening aan Oekraïne weinig aan bod. En, het is nog nauwelijks voor te stellen, ook aan deze oorlog komt ooit een einde. Hoe gaat het land daarna worden opgebouwd? Debatcentrum de Pletterij in Haarlem heeft in samenwerking met Stichting Haarlem4Ukraine een avond georganiseerd om van gedachten te wisselen met direct betrokkenen. Gespreksleider is Jan Hoekema. De avond over Oekraïne begint om 20.00 uur.

De Russische aanvalsoorlog in Oekraïne en de verdediging door het Oekraïense leger vestigt veel aandacht op militaire steun voor Oekraïne. Maar het land heeft natuurlijk ook behoefte aan andere steun. Grote delen van de agrarische productie zijn beschadigd en export van graan wordt gesaboteerd door Rusland. De economie van het land lijdt ernstige schade. Wat kan Oekraïne zelf nog produceren, waar is hulp nodig naast humanitaire en medische assistentie en hoe wordt het land ná de oorlog weer opgebouwd.

Ambassadeur, hulpverleners en ooggetuigen

Hierover spreekt Jan Hoekema met Robert Serry, voormalig Nederlands ambassadeur in Oekraïne en nu actief bij de wederopbouw, Jeroen Ketting, zeven maanden in Oekraïne tijdens de oorlog en komt als oprichter van Lifeline-Ukraine nog steeds vaak daar, en Stella Kovalchuk van de in Haarlem opgerichte stichting Haarlem4Ukraine. Verder zijn te gast Debby Strawford en Angela Stoop. Zij zijn tijdens de oorlog in Oekraïne geweest, onder meer bij de doorbraak van de dam in Cherson.

Liveverbinding met Dnipro

Tijdens de avond wordt een liveverbinding tot stand gebracht met de broer van Stella, Illia Kovalchuk. Hij woont in Dnipro en biedt samen met vrienden hulp aan artsen en gewonden via hun organisatie MedHelpDnipro. Hij zal in het Engels vertellen over hun werk en toekomst. De voertaal tijdens de avond is verder in het Nederlands, maar er zullen tolken aanwezig zijn om een korte samenvatting te geven in het Oekraïens voor Oekraïners die de avond willen bijwonen.

Pletterij

Oekraïne na de oorlog, woensdagavond 27 september om 20.00 uur, Pletterij, Lange Herenvest 122 Haarlem. Informatie over het kopen van kaartjes, de livestream, en eten bij een restaurant in de Pletterij is te vinden op de website www.pletterij.nl