Discussie over een restaurant op Facebook.

Discussie over een restaurant op Facebook.

Vandaag las ik een discussie op Facebook over een diner bij het nieuwe visrestaurant Monk aan de Turfmarkt.


Laat ik met dat laatste beginnen. Natuurlijk mag je iedereen op Facebook zetten wat hij of zij vindt. Als dat een keer kritiek is over een winkel, dienst, service, de politiek of een restaurant of wat dan ook, dan zeg ik gewoon doen. De mensen die reageren dat je geen kritiek op een geleverde prestatie in het openbaar mag delen op Facebook begrijpen niets van vrijheid van meningsuiting. Je mag wel thuis of in het café of met je vrienden lekker losgaan over iets dat je dwarszit maar dat mag je niet op Facebook?

Kom op zeg, via Facebook mag je jouw mening uiten en je hoeft ons heus niet alleen vakantiekiekje of plaatjes van eten te laten zien. Zeer gezond een openbare discussie over iets wat je ervaart.

Dan de service in het restaurant. Laat ik ermee beginnen dat ik geen mening kan hebben over de situatie die zich heeft voorgedaan. Was ik niet bij dus, geen commentaar.

Over de prijzen en de bediening in het algemeen heb ik wel een mening. Die prijzen zijn hoog, maar dat weet je als je gaat bestellen. Verschuil je niet achter argumenten al ik weet niet wat de dagprijs is want die kan je gewoon vragen. Wat je besteld is datgene waarvan je vooraf weet hoeveel het kost.

Ik vind die prijzen in sommige horecazaken wel erg hoog in combinatie met het geleverde product (inclusief de service). Vaak zijn dat de horecazaken die begonnen worden door entrepreneurs die net iets te enthousiast zijn, die hun gevoel voor realiteit kwijt zijn.

Kijk, als je een zaak gaat huren voor bijv. € 3.000 per maand. Je investeert nog eens

€ 100.000 dan heb je al een aardige achterstand voordat de eerste klant binnenkomt. Als je dan ook nog eens goed personeel aanneemt dan heb je al gauw € 8.000 per maand aan vaste kosten. Daar moet je heel veel gasten voor binnenhalen. Die gasten moeten dan liefst nog eens minimaal € 50 per persoon uitgeven wil het een beetje aantrekkelijk worden.

Er zijn momenteel te veel restaurants in Haarlem die eigenlijk geen bestaansrecht hebben. Dat zijn de restaurants die ergens op moeten bezuinigen (product of goed personeel) om te overleven. Dit soort restaurants veroorzaken de frustraties die o.a. resulteren in de reactie die ik zag op Facebook.

Jammer voor andere restaurants die wel een goed product en prima service leveren. Deze restaurants moeten knokken om hun niveau te kunnen houden en dat alleen maar omdat er te veel gelukszoekers maar weer eens een horecagelegenheid gaan openen.

Of restaurant Monk lang zal blijven bestaan? Ik weet het niet maar hoop het natuurlijk wel voor de eigenaars. Lukt het niet dan ligt dat niet aan de mensen die zich nu op Facebook negatief uitlaten over dit restaurant maar dan ligt het toch echt aan het fundament waarop dit restaurant is gebouwd: kennis, werklust, voldoende vermogen om een lange aanlooptijd te kunnen financieren en bovenal, de gast altijd als gast behandelen en een prima product bieden.

André van Eerden

 

Reageren is niet mogelijk.
X