Zonnebloemauto naar Haarlem

Vrijdagavond 11 maart gaf wethouder Merijn Snoek het startschot voor de actie om een Zonnebloemauto naar Haarlem te halen. De Zonnebloemauto is een uniek initiatief van de gelijknamige vereniging. Met deze auto wil de Zonnebloem meer mobiliteit brengen naar mensen met een beperking. Momenteel zijn er zes van deze auto’s beschikbaar maar het doel is om in elke grote stad in Nederland een auto te plaatsen.

De Zonnebloem heeft een concept uitgewerkt waarmee het mogelijk wordt om een auto in een stad te plaatsen voor € 10.000. Andre van Eerden, bestuurder van de Zonnebloem regio Haarlem heeft zich tot doel gesteld om dit jaar een auto ook naar Haarlem te halen. Hiervoor moet hij dus dit jaar € 10.000 ophalen. Als dat lukt zal er een Zonnebloemauto permanent in Haarlem geplaatst worden en kan deze voor een beperkt bedrag gehuurd worden voor een dag een paar dagen of zelfs een hele week.

De auto heeft 4 normale zitplaatsen en een ruimte voor een rolstoel of scootmobiel. Iedereen met een rijbewijs mag deze auto besturen en daardoor is een uitstekende oplossing voor mensen met een beperking die toch eens een dagje of een paar dagen er op uit willen.

Mensen met een beperking zijn vaak aangewezen op speciaal vervoer met chauffeur. Daardoor hebben ze niet de vrijheid om er een of meerdere dagen op uit te trekken met familie of vrienden. De Zonnebloemauto kan gehuurd worden voor € 40,00 per dag en daarmee is de drempel om er eens op uit te gaan met vrienden of familie voor mensen met een beperking aanzienlijk verlaagt.

Wethouder Snoek sprak op de vrijwilligers avond over een welkom initiatief voor Haarlem. Hij wenste de vrijwilligers Zonnebloem veel succes met dit initiatief en hij dankte de vrijwilligers voor hun inzet in Haarlem en Zuid Kennemerland. Hij beloofde bestuurder Andre van Eerden dat zodra de auto in Haarlem gerealiseerd is hij deze zeker al komen onthullen.

Na de toespraak van Merijn Snoek werden de vrijwilligers getrakteerd op een optreden van Marc de Hond. Deze bracht een gedeelte van zijn theaterprogramma “Scherven brengen Geluk”. Zijn humoristische en scherpe teksten, zijn zelfrelativering en de werden bijzonder gewaardeerd door een volle zaal met vrijwilligers. Marc staat niet bekend als groot zanger, zoals hij zelf zegt, maar het bekende liedje “Het dorp” dat hij zong met een eigen tekst ontroerde veel mensen in de zaal.

De Zonnebloem, regio Haarlem en Zuid Kennemerland kijken terug op een geslaagde avond en gaan zich nu inzetten om de auto naar onze regio te halen.Merijn Snoek en Marc de Hond