Wat typeert een Haarlemmer?

Deze week kreeg ik de vraag: “wat typeert nou een echte Haarlemmer?”.

Zo’n vraag die houdt me bezig want het is waar, er zijn echte Haarlemmers en inderdaad die zijn herkenbaar, maar waaraan? Moeilijk te omschrijven maar ik ga toch een poging doen.

Als je een Haarlemmer bent dan hou je van die stad. Je houdt van de kleine straatje in de binnenstad die zo mooi zijn en zoveel rustiger dan de binnenstad van bijvoorbeeld Amsterdam. Als een Haarlemmer op de Grote Markt zit dan geniet hij van dit prachtige plein, de uitstraling van het verleden die dan zo dichtbij is. Ook op dit historische plein in het hartje van de stad kan je in alle rust genieten. Als je rond middernacht door het centrum van Haarlem wandelt dan kan je genieten van de rust en de stilte die dat uitstraalt. Haarlem heeft gewoon een bepaalde schoonheid die eigenlijk alleen door de Haarlemmers wordt gevoeld. De binnenstad, de Vijfhoek, hier slenter je door de mooiste straatjes van de stad en je voelt je altijd veilig alsof je in een dorp loopt.

Daar hebben we dan meteen een paar van de belangrijkste kenmerken van een typische Haarlemmer te pakken. De typisch Haarlemmer houdt van zijn stad op een ingetogen manier maar je voelt wel de passie voor de stad bij elke Haarlemmer die je spreekt.
Haarlem heeft alles maar is niet te groot. Haarlem is niet hip of swingend maar wel weer cultureel en muzikaal. Haarlem is goed in evenementen, Bevrijdingspop, Houtfestival, Haarlem Jazz-culinair, het is er allemaal en het is ontzettend leuk. Al die evenement zijn wel altijd goed georganiseerd want daar houdt de typische Haarlemmer van, geen chaos.
Haarlemmers zijn ook Bourgondisch. Boven de rivieren is er geen stad met zoveel horeca per inwoner. Haarlemmers houden dan ook van uitgaan maar ook hier weer niet te uitbundig. In Haarlem vind je geen spectaculaire clubs waar je internationale of nationale beroemdheden tegenkomt. Nee, de horecazaken in Haarlem zijn gemoedelijk en natuurlijk wel van hoge kwaliteit. Ook hier geldt het Haarlemse adagium doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.

Alles je de echte Haarlemmer dus wil typeren dan zou ik hem/haar op de volgende wijze willen omschrijven.
• Houdt van het goede leven
• Trots op zijn/haar stad (eigenlijk een beetje verliefd op die stad)
• Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg
• Houdt van rust, voor de actie gaan wij wel naar Amsterdam toe
• Niet bemoeizuchtig, wel lekker mopperen, dat dan weer wel.
• Gesloten, op zich zelf maar wel gezelligheid en wat vieren als daar aanleiding toe is

Dit zijn zomaar wat typisch Haarlemse trekjes. Ik denk dat er vast nog wel meer zijn dus mocht je ook iets vinden dat bij een “Typische Haarlemmer” past, laat het me weten.