HFC Haarlem, helaas nooit meer.

Ik kwam vandaag de lijsttrekker van een kleine lokale Haarlemse partij tegen. Op mijn vraag aan hem hoe het gaat met de campagne voor de komende verkiezingen kreeg ik als antwoord dat het heel goed gaat en hij verwacht wel een paar zetels in de raad. Dat is mooi voor hem omdat ik weet hoe graag hij in de raad komt. Niet zozeer omdat hij zo’n passie heeft voor onze stad en veel standpunten heeft deze partij ook niet maar ik weet dat de vergoeding die een raadslid krijgt voor hem heel welkom zou zijn. Maar dat terzijde want ik denk dat de helft van de raadsleden deze taak vooral op zich nemen voor de vergoeding van € 1814,73 Bruto + € 215,51 onkostenvergoeding per maand. (en niet € 1.700 zoals ik hier eerder heb gezegd!)

Ik vroeg hem waarom hij verwacht een aantal zetels te krijgen en wat kiezers over de streep te halen. Daarop kreeg ik als antwoord dat hij de terugkomst van betaald voetbalclub in Haarlem tot één van de speerpunten van het verkiezingsprogramma had gemaakt. Daar haal je altijd kiezers mee binnen aldus deze lijsttrekker.

Maar dat is toch kiezersbedrog? Vroeg ik hem. Niet volgens hem. Volgens hem was er een reële kans op een terugkomst van de HFC Haarlem. Oh ja? Vroeg ik hem en daaraan toevoegend: “Dacht je echt dat HFC Haarlem een sluitende begroting krijgt die de KNVB doet besluiten om de vergunning weer te verlenen?” Ach, dat moet toch geen probleem zijn, zelfs Erik de Vlieger staat erachter en die heeft toch genoeg geld, was het antwoord.

Ik ben daar verder dan maar niet op in gegaan maar ik wil hier graag voor eens en voor altijd duidelijk maken dat, hoe graag ik het ook zou willen als ex-bestuurder van deze mooie roemruchte club, HFC Haarlem komt nooit meer terug in het betaald voetbal. Ik zal dat hieronder toelichten.

HFC Haarlem
Helaas, er komt nooit meer betaald voetbal naar Haarlem

Om betaald voetbal te kunnen spelen en mee te mogen doen aan de eerste divisie (Jupiler Leage) moet je in de topklasse kampioen worden. Laten we daar maar eens beginnen. Wie is HFC Haarlem nu? HFC Haarlem ging begin 2010 failliet. In maart 2010 werd nog een nieuwe amateurvereniging opgericht “Nieuw HFC Haarlem” in april van dat jaar werd besloten om te fuseren met HFC Kennemerland. De club heet dus nu Haarlem-Kennemerland en komt uit in de Zaterdag Tweede Klasse A. Dat is dus nog een hele lange weg te gaan om kampioen te worden van de topklasse.

Buiten de sportieve prestaties die geleverd moeten worden komt natuurlijk altijd het financiële aspect om de hoek kijken. Een club die in de Jupile Leage speelt heeft een begroting van tenminste €3 miljoen dus ook daar is een hele lange weg te gaan. De suikeroom optie in de vorm van Erik de Vlieger? Ik mag Erik graag en communicatief is hij uitstekend, ik waardeer zijn Twitterberichten. Natuurlijk roept hij, net als ik, HFC Haarlem moet terugkomen. Haarlem hoort een betaald voetbalclub te hebben. Maar, net al ik heeft ook Erik de Vlieger niet de miljoenen beschikbaar om de huidige amateurclub naar het betaald voetbalniveau te brengen. Er is gewoon geen zakenman te vinden die een aantal jaren achter elkaar € 3 miljoen in de club gaat stoppen zonder daar een cent van terug te zien, want let wel! Zolang je nog geen betaald voetbal speelt kan je ook geen transferbedragen voor je voetballers krijgen en over het algemeen is dat het grootste gedeelte van het vermogen van elke betaald voetbal organisatie.

Dus, de politicus die belooft dat betaald voetbal terugkomt in Haarlem die vertelt een hoop onzin, laat je niet in de maling nemen!

Voor alle Haarlemmers die het heel graag willen, helaas, het is niet realistisch. Ik ben zeker een Haarlemmer die met nostalgie terugdenkt aan de club waar ik als jongetje naar de wedstrijden ging. Ik kijk met trots terug naar de jaren 1989-1992 toen ik bestuurder was van deze club en verantwoordelijk voor de bouw van de business club onder de hoofdtribune, die ik overigens zelf gefinancierd heb. Maar het zit er gewoon niet meer in. Het boek is gesloten en zal echt nooit meer geopend worden. Jammer!

André van Eerden

[GARD]

 

Eén reactie op “HFC Haarlem, helaas nooit meer.

  1. Helaas, helaas, maar als medebestuurder van Andre destijds en als penningmeester direct verantwoordelijk voor het geld, kan ik zijn mening alleen maar bevestigen. Hoe zwaar de conclusie ook is en hoe onterecht, maar wij krijgen nooit een sluitende begroting voor elkaar. Jammer, jammer

Reacties zijn gesloten.