Het Bolwerk culinaire historie

Er komen zoveel restaurantje bij in Haarlem, je kan vrijwel elke wereldkeuken uitproberen. Maar, een echt Zweeds restaurant heb je niet in onze stad. Heel gek eigenlijk omdat zeker in deze tijd van gezond eten, vegetarisch, duurzaam etc een Zweeds restaurant toch zeker een bestaansrecht zou hebben.

Met weemoed denk ik wel eens terug aan het beroemde restaurant “Het Bolwerk”. Dit restaurant was gevestigd in een villa gelegen aan, jazeker je dacht het al…. het Bolwerk.

In deze villa was sinds 1930 tot 1990 het enige Zweedse restaurant van Nederland gevestigd. Ze serveerden echte Zweedse gerechten zoals Gravad Lax of Haring in tomatensaus, in roomsaus en nog wat meer varianten op Haring. Als bijgerechten kon je bestellen de gepekelde groenten en zoet wit brood en natuurlijk hadden ze de Zweedse balletje die door Ikea zo beroemd geworden zijn op de kaart.

Maar de meeste gasten kwamen voor de specialiteit op de kaart, smörgåsbord.

Smörgåsbord kan je eigenlijk beschrijven als een voorloper op het huidige “all you can eat” concept dat zo razend populair is. Bij restaurant het Bolwerk besteld je een smörgåsbord en dan werd de tafel vol gezet met warme en koude gerechten. Veel vis dus, Zalm-Haring-Paling, rolmops maar ook vlees zoals de balletjes en varkensworstjes. Daarnaast veel salades en kaas een feestelijke tafel vol met eten en daarbij werd bier of snaps geserveerd.

Ik kan mij niet voorstellen dat een Zweeds restaurant het in Haarlem niet zou redden. Natuurlijk moet de inrichting moderner dan het oude Bolwerk. De gerechten zullen ook anders gepresenteerd moeten worden maar ik denk echt dat het kan. Het Bolwerk heeft 60 jaar gasten ontvangen dus waarom niet.

De locatie is helaas niet meer beschikbaar. Daar staat nu een appartementencomplex maar een Zweeds restaurant als aanvulling op de vele restaurantjes in Haarlem die veel van hetzelfde serveren zou mooi zijn en locaties genoeg zou ik zeggen.