EELCO SMITS WINT LOUIS D’OR 20

VOOR ZIJN ROL IN GESCHIEDENIS VAN GEWELD VAN ABDEL DAOUDI

Photo: Nichon Glerum

De Louis d’Or is zondagavond op het Gala van het Nederlandse Theater toegekend aan Eelco Smits, voor zijn rol Geschiedenis van Geweld van Toneelschuur Producties en Theater Oostpool.

Hij speelt in Geschiedenis van Geweld een man die verkracht is en deze ervaring vanuit verschillende perspectieven herbeleeft. “Smits laat zijn personage worstelen met tegenstrijdige emoties, met de blik van buitenstaanders en met zijn eigen oordelende blik: de schaamte, de vernedering, de angst, maar ook de compassie voor de dader, de lust en opwinding”, looft de jury de acteur.


Geschiedenis van Geweld is nog drie avonden te zien in Schuur Haarlem van woensdag 20 tot en met vrijdag 22 september a.s. Er zijn nog kaarten te koop via schuur.nl.


De Louis d’Or is een toneelprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de acteur die naar het oordeel van de Nederlandse Toneeljury de meest indrukwekkende dragende rol heeft vertolkt. De prijs is een gouden penning, ontworpen door Maarten Pauw en is vernoemd naar de acteur Louis Bouwmeester. De Louis d’Or werd voor het eerst uitgereikt in 1955.