Balk moet blijven!

Welke Haarlemmer kent hem niet, Balk Visch aan ’t Spaarne, de viskiosk op de Friese Varkensmarkt? Op deze plek aan het Spaarne met op de achtergrond de koepel staat al sinds jaar en dag een viskraam. Het eenvoudige visstalletje dat werd neergezet door Kees Balk is inmiddels vervangen door een prachtige viskiosk waarin Chantal en Philip met veel passie hun verse vis verkopen.

Die twee hebben nu al weer heel wat jaar hun tijd en geld geïnvesteerd in deze kiosk.    

Toen ik vandaag mijn wekelijkse vislunch kwam ophalen werd mij gevraagd om een petitie te ondertekenen. De inhoud van de petitie: BALK VISCH AAN ’T SPAARNE MOET BLIJVEN, verbaasde mij nog meer.

Natuurlijk moet Balk blijven. Wat willen we dan anders op die plek? Een paar bloembakken? Een fietsenstalling?

Kom op zeg, Balk moet daar zeker blijven.

Even gevraagd wat de reden zou zijn voor de gemeente om deze viskiosk te verwijderen. Volgens Chantal en Philip heeft dat allemaal te maken met nieuwe verordeningen uit Brussel. De viskiosk staat op een standplaats en een vergunning daarvoor is altijd voor 5 jaar. Elke 5 jaar kan de vergunning weer voor 5 jaar verlengd worden maar dat kan ook niet.

Dit vergunningstelsel brengt natuurlijk een hoop onzekerheid voor de uitbaters van de viskiosk, maar natuurlijk ook voor de klanten. Die willen Balk Visch aan ’t Spaarne niet kwijt!

De gemeente zou Philip en Chantal maar ook de klanten enorm helpen als de standplaatsvergunning omgezet zou worden in een kioskvergunning. Een kioskvergunning verloopt niet na 5 jaar en dus is er voor niemand onzekerheid over het voortbestaan van deze parel aan ’T Spaarne.

Ik hoop dat de gemeente uit eigen beweging de vergunning omzet maar om de gemeente te overtuigen van de brede steun van Haarlemmers voor Balk Visch aan ’t Spaarne roep ik toch iedereen om even de petitie te gaan tekenen.

Kan je meteen even een overheerlijke haring of kibbeling  eten.

André van Eerden