Weer een weekendje Jazz & More

Woensdag 15 augustus is het weer zover, Jazz & More in Haarlem.

Heerlijk, een van de favoriete evenementen in mijn stadje. Haarlem Jazz, zoals ik het nog steeds blijf noemen is gegroeid van een initiatief van een paar cafés tot een meerdaags evenement van allure. Elk jaar grootser en meer sprekende namen in de line-up van artiesten. In het programma zag ik dit jaar Paul de Munnik op woensdag, Gers Pardoel en Jody Bernal op vrijdag 17 augustus en Berget Lewis op de donderdagavond. Zomaar wat namen uit de uitgebreide lijst van artiesten die komen spelen op de Grote Markt, de Oude Groenmarkt en het Klokhuisplein.

In de Pletterij kunnen de hard core liefhebbers van Jazz terecht want daar spelen elke avond de echt jazz fenomenen van Nederlandse bodem.

Haarlem Jazz, zoals ik al zei een van mijn favoriete binnenstad evenementen. Het mooie van dit weekend is namelijk dat het wel groots is geworden maar het blijft natuurlijk altijd nog wel Haarlem. Het evenement is dusdanig klein dat er niet mensen uit het hele land op afkomen. Berget Lewis kennen we allemaal en het is een kanjer van een zangeres maar je komt natuurlijk niet van Venlo naar Haarlem om Berget Lewis te zien.

Het blijft dus gelukkig nog steeds een lokaal, echt Haarlems evenement en zoals alle Haarlemmers weten wonen we eigenlijk in een uit de kluiten gewassen dorp. Op Haarlem jazz kom je dan ook gewoon “iedereen” tegen. Je schuifelt tussen de mensen door op het Klokhuisplein en je hoort opeens rechts van je “hé André, biertje?” En dan sta je zomaar weer een half uurtje met Haarlemse kennissen te praten. Of, je wandelt de Grote Markt op en je ziet daar je halve familie staan, ook weer een uurtje zoet.

Ook de cafeetjes laat ik niet onbezocht. Een bezoekje aan het Wapen van Bakenes want daar kan je tenminste even zitten. Uiteraard naar het Proeflokaal de Blauwe Druif om de laatste nieuwtjes over de Haarlemse middenstand en Haarlem Jazz te vernemen. Naar Koops, de Uiver en even op het terras bij EL Pincho, kortom ik heb aan het weekend amper genoeg.

Misschien kom ik jullie dit jaar ook een keer tegen.

Andrè van Eerden

Programma Haarlem Jazz & More