Dagje Nieuwe Democratie

Dagje Nieuwe Democratie

Ik kwam een pagina tegen op de Gemeentesite van Haarlem met de geweldige titel “Leve de democratie”. Benieuwd naar deze uitbundige titel begon ik de pagina te lezen. Hier is de link naar de pagina maar om het eenvoudig voor je te maken zal ik je een samenvatting geven.

De inleiding begint hoopvol. De Gemeente heeft vastgesteld, door onderzoek, dat de kloof tussen de burgers en de politiek steeds groter wordt. Haarlemmers nemen meer initiatieven om iets voor de stad en voor elkaar te betekenen en dat vraagt om een nieuwe rol van de (Gemeente)overheid. Die nieuwe rol gaan we de komende jaren onderzoeken met het programma Nieuwe Democratie. Er komen experimenten met nieuwe samenwerkingsvormen tussen Haarlemmers, college, raad, ambtenaren etc.


Het artikel gaat dan verder over het democratiefestival in Nijmegen. Vrijdag 30 augustus stond een groep Haarlemse bewoners, ambtenaren en de wethouder van het programma ‘Nieuwe Democratie’ op het Verwulft te wachten op de bus naar het festival. Hoe groot de groep was en hoeveel Haarlemse bewoners meegingen staat niet in het artikel verteld. In ieder geval pasten ze allemaal in 1 bus.

De rest van het artikel hoeft u niet te lezen want de reacties waren natuurlijk zoals verwacht: erg enthousiast. Veel geleerd, inspiratie, humor, kortom een waanzinnig leuke dag volgens festivalganger Marja.

Prima zo’n uitje onder leiding van Haarlemse Democratie akela Jur Botter. Ik denk alleen niet dat er zoveel inspiratie los is gekomen dat wij in Haarlem nu het gevoel hebben dat we in een Democratisch geleide stad wonen. Nog steeds lezen we regelmatig over de achterdeurtjes in Haarlemse politiek. Het gerommel en nepotisme bij grote projecten. En ja hoor, wij burgers slikken het allemaal maar. We weten dat de term democratie volledig uitgehold is door arrogante bestuurders en volksvertegenwoordigers die vooral met hun volgende baan bezig zijn. Ook weten wij, burgers, dat de onze stad echt gerund wordt door ambtenaren die wetten en de uitvoering daarvan kunnen frustreren en sturen.

Haarlemse burgers hebben zeker behoefte aan nieuwe democratie. Een democratie waarbij de burgers niet worden behandeld als applaus figuranten voor de overheid. Nee, de burgers zijn echt niet meer zo naïef en die nieuwe democratie moet er dus echt gaan komen. Maar of dat gaat gebeuren via een dagje uit naar Nijmegen?

André van Eerden

Reageren is niet mogelijk.
X